Bejegening Domein II

In dit examen toont u aan dat u in verschillende situaties met divers reagerend publiek gepast kunt omgaan. Door uw wijze van bejegening voelt de burger zich gehoord en gezien waardoor de emotie zakt.
De beoordeling is derhalve niet gericht op het toepassen van uw bevoegdheden, maar op een correcte bejegening door inzet van de juiste communicatieve vaardigheden.

Het examen duurt 30 minuten en wordt opgenomen. De beelden zijn bedoeld als bewijsmateriaal in een eventuele bezwaarprocedure.

U legt dit examen individueel af en krijgt in twee casussen te maken met een reactie van de burger/verdachte waarop u gepast moet reageren. De rollenspeler beperkt zich in zijn reactie tot a- en b-gedrag.  U wordt specifiek beoordeeld op de wijze waarop u communiceert met burger c.q. verdachte.

Beide casussen starten met een briefing over de betreffende casus. De briefing wordt mondeling gegeven en schriftelijk aan u voorgelegd zodat u mee kunt lezen. Tijdens de briefing mag u aantekeningen maken.

Casus 1:
U geeft uit hoofde van uw boa-functie de burger een aanwijzing die de burger om uiteenlopende redenen in eerste instantie niet wil opvolgen. Door inzet van juiste communicatieve vaardigheden volgt de burger uw aanwijzing op zonder dat de situatie escaleert.

De mogelijke aanwijzingen in Casus 1 zijn per kleurspoor:

Kleurspoor Onderwerpen
Groen

Blokkade vanwege drugsdumping, of
Blokkade vanwege stormschade

Grijs

Blokkade vanwege asbest, of
Blokkade vanwege drugsdumping

Waterschappen

Blokkade vanwege giftige stoffen, of
Blokkade vanwege gesloten dijkvak

Nautisch

Blokkade vanwege een evenement, of
Blokkade vanwege olielekkage

Inspectiediensten

Blokkade vanwege lekkage, of
Blokkade vanwege instortingsgevaar

NB: Deze tabel zal bijgevuld worden. ExTH zal vanaf 4 weken na publicatie van nieuwe casussen deze casussen deze toevoegen aan de examinering.

Casus 2:
U reageert adequaat en professioneel op primaire emotie van een verdachte direct na aanzeggen proces-verbaal (bijv. verbazing, ongeloof, ontkenning, boosheid) waardoor deze kalmeert.
De casus stopt als de verdachte u zijn/haar ID-bewijs overhandigt ten behoeve van het opmaken van het proces-verbaal.

De mogelijke strafbare feiten waarvoor proces-verbaal aangezegd wordt in Casus 2 zijn per kleurspoor:

Kleurspoor Onderwerpen
Groen

MTB in gesloten gebied, of
Vissen zonder vispas

Grijs

Onveilige situatie vuurwerkopslag, of
Lozen van afvalstoffen

Waterschappen

Geen melding van toepassen baggerspecie, of
Mest uitrijden langs de waterkant

Nautisch

Niet dragen dodemanskoord, of
Geen reddingsvesten aan boord

Inspectiediensten

Valsheid in geschrift, of
Zwart werken

NB: Deze tabel zal bijgevuld worden. ExTH zal vanaf 4 weken na publicatie van nieuwe casussen deze casussen deze toevoegen aan de examinering.

U ontvangt 3 dagen na het examen de uitslag per mail. Deze uitslag is voorzien van het ingevulde beoordelingsformulier. U behaalt het examen als u voor elke casus het minimum aantal punten voor een voldoende heeft gescoord. Bij een herkansing legt u het volledige examen opnieuw af.

De exameneisen van dit examen vindt u in de examendocumenten.

Klik hier voor algemene praktische informatie over de procedure rondom uw examen.