Gespreks- en benaderingstechniek Domein IV

Personen aanspreken op gedrag is de laatste jaren steeds moeilijker geworden. Autoriteit is niet meer vanzelfsprekend, mensen worden steeds mondiger en zijn beter op de hoogte van hun rechten. U moet vanuit uw rol als boa laten zien effectief te kunnen communiceren met de steeds mondiger burger. Hierbij gaat u professioneel en effectief om met weerstand en emotie van de reiziger, om informatie te verzamelen en de verwijtbaarheid aan een mogelijk strafbaar feit vast te stellen.

In dit examen toont u aan dat u zich bewust bent van uw bevoegdheden als toezichthouder en van uw bevoegdheden als boa.

Het doel van dit examen is om in een situatie binnen het openbaar vervoer aan te tonen dat u met divers reagerende reizigers gepast kan omgaan en een combibon kan aanzeggen.
De beoordeling is derhalve niet alleen gericht op het toepassen van uw bevoegdheden, maar ook op een correcte bejegening door inzet van de juiste communicatieve vaardigheden.

Duur en opzet van het examen

Het praktijkexamen duurt 20 minuten en vindt plaats in een door ExTH gecertificeerd praktijkexamencentrum. Het examen wordt beoordeeld door een assessor Boa OV. U legt dit examen individueel af en krijgt een casus met een reactie van een reiziger waarop u gepast moet reageren en een combibon gaat aanzeggen. De combibon hoeft in dit examenonderdeel niet uitgeschreven te worden.
Opzet van het examen:
1. Mondelinge briefing van de casus.
2. Optreden door u als examenkandidaat.
3. Beoordeling door een onafhankelijke assessor Boa OV, aangewezen door de examencommissie Boa OV.
4. Uitslag examen

Beoordeling 

U wordt beoordeeld zoals beschreven is in het document ‘Beoordelingslijst gespreks- en benaderingstechnieken’, deze staat bij examendocumenten.

U ontvangt meteen na het examen mondeling de uitslag door de assessor Boa OV.

Assessor Boa OV

De assessor Boa OV is een door de examencommissie Boa OV aangestelde persoon, die daarvoor een opleiding heeft gevolgd.

Cesuur

U behaalt het examen als u voor de casus een voldoende heeft behaald. Bij een herkansing legt u het volledige examen opnieuw af.