Geldigheid opsporingsbevoegdheid
Geldigheid opsporingsbevoegdheid
Geldigheid akte van opsporingsbevoegdheid en beleidsregels
Bij Justis kan de boa-werkgever een akte of een verlenging van een akte opsporingsbevoegdheid aanvragen voor zijn medewerker. Ook kan via Justis ook een wijziging van de akte worden doorgeven.
De beleidsregels van de overheid beschrijven onder andere wat een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is en welk beleid er is rond boa’s. Klik hier voor de beleidsregels.
Voorwaarden voor eenmalige ‘Ontheffing boa bekwaamheidseis’ aanvraag bij Justis
In individuele gevallen kan bij een eerste aanvraag van een opsporingsakte bij Justis ontheffing van de bekwaamheidseis worden verleend. Voor deze ontheffingsverzoek zijn twee zaken belangrijk:
1. Indien één van de volgende getuigschriften kan worden overgelegd:
Belangrijk is dat de getuigschrift (diploma) gekoppeld is aan een verkregen status van ‘Algemene opsporingsambtenaar’.
Hieronder een opsomming:
–Politiediploma A;
–Diploma herziene primaire opleiding (HPO);
–Diploma primaire opleiding basispolitiezorg (POMB);
–Diploma primaire opleiding politiesurveillant (POPS);
–Diploma van één van de initiële politie- opleidingen van de Politie Academie;
assistent politiemedewerker (niveau 2)
politiemedewerker (niveau 3)
allround politiemedewerker (niveau 4)
Politieonderwijs 2.0 (MBO-4 opleiding tot medewerker basispolitiezorg)
–Diploma vrijwillig ambtenaar van politie;
–Diploma opsporingsambtenaar Koninklijke Marechaussee.
2.Termijn
De termijn waarbinnen na de uitdiensttreding uit de executieve functie de aanvraag om te worden aangesteld als boa moet worden ingediend, is vijf jaar. Deze éénmalige en maximaal vijf jaar geldende ontheffing wordt geacht te zijn ingegaan op de dag waarop de aanvrager uit de executieve dienst is getreden.
Staat uw opleiding niet in de opsomming neem dan contact op met info@exth.nl
Resultaat van de ontheffing:
De geldigheidsduur van de ontheffing is maximaal vijf jaren na de datum waarop het betreffende getuigschrift is behaald. Daarna dient het reguliere boa-examen te worden afgelegd, dan wel te worden deelgenomen aan het aanvullende opleidingstraject van het betreffende domein of het (eigen) scholings-traject van de werkgever. Tevens kan een éénmalige en maximaal vijf jaar geldende ontheffing worden toegekend aan een (nieuw) voorgedragen functionaris, die beschikt over één van de hierboven genoemde getuigschriften, maar deze langer dan vijf jaar voorafgaande aan de aanvraag heeft behaald. Voorwaarde is dan wel, dat deze functionaris enige tijd daarvoor op basis van dit getuigschrift een executieve functie bij de politie of een functie als opsporingsambtenaar bij de Koninklijke Marechaussee heeft vervuld.
Vrijstelling PHB-cyclus
HTV-kandidaten die in het bezit zijn van een mbo-diploma HTV en de beroepsgerichte examens via ExTH met goed gevolg hebben afgerond, kunnen vrijstelling aanvragen voor de eerste Permanente Her- en Bijscholing cyclus. Met het ExTH-diploma, dat is behaald als onderdeel van de mbo-opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid, is het (sinds 1 januari 2018) zes jaar mogelijk om vrijstelling te krijgen op onderdelen van de eerste PHB-periode. Diploma’s van voor 2018 vallen onder de oude regeling waarbij deze diploma’s voor onbeperkte tijd inzetbaar zijn voor dit doel. Diploma’s van voor 2018, die nog niet zijn ingezet, kunnen nog gebruikt worden voor verlenging. Het diploma HTV mag slechts 1 keer worden ingezet.
Deze vrijstelling hoeft niet te worden aangevraagd bij ExTH. De werkgever dient bij de verlenging van de akte het volledige mbo-diploma aan te leveren bij Justis.
Overige vrijstellingen
Meer informatie voor kandidaten over vrijstellingen en het aanvragen hiervan is te vinden onder het desbetreffende examenonderdeel.
Meer informatie over de bevoegdheid van boa’s kunt u vinden op de website van Justis.
Werkzaam binnen twee domeinen
In beginsel geldt dat een boa in één domein werkzaam is c.q. één akte heeft.
Echter, in de praktijk komt het voor dat een boa domein I ook (parttime) werkzaam is in domein II – kleurspoor Groen.
Deze boa heeft twee aktes en moet aan de PHB-eisen (4 onderdelen in 5 jaar) van beide domeinen voldoen om in aanmerking te komen voor verlenging van beide aktes.
Tot 31 december 2022 was het volgende van toepassing:
Een boa met een akte in domein I en domein II volgde de 4 PHB-onderdelen van domein I en de twee domein specifieke onderdelen uit domein II (Wettelijke kaders Specifiek en een keuze uit module 4 (Verhoor, De-escalerend Optreden of Proces-verbaal van Bevindingen). Voor de twee generieke onderdelen behaald in domein I (Wettelijke kaders Generiek en Sanctionerend Optreden) werd deze kandidaat vrijstelling verleend voor de PHB-domein II, mits deze certificaten niet ouder waren dan 5 jaar.
Per 1-1-2023 is het volgende van toepassing:
Een boa met een akte in domein I en domein II volgt;
– ten behoeve van de verlenging van de akte in domein I de 4 PHB onderdelen van domein I
– ten behoeve van de verlenging van de akte in domein II twee domeinspecifieke onderdelen uit domein II (Wet- en Regelgeving–kleurspoor Groen en de functiegerichte training).
Voor de twee generieke onderdelen behaald in domein I (Bejegening en Waarneming en Verslaglegging) wordt aan de kandidaat vrijstelling verleend voor de PHB domein II. Voor alle onderdelen geldt dat de certificaten niet ouder dan vijf jaar mogen zijn op het moment dat de akte wordt verlengd.
Overgangsregeling voor boa’s met een akte in domein I en II:
Ten behoeve van verlenging akte domein I
– Wanneer de boa, ten behoeve van verlening van de akte in domein I, reeds onderdelen behaald heeft in de vorige cyclus vult hij/zij deze aan met de onderdelen uit de nieuwe PHB-cyclus. Zie ook de pagina
‘Oude en nieuwe certificaten combineren’.
Ten behoeve van verlenging akte in domein II kan hij/zij
– reeds behaalde certificaten uit de oude PHB-cyclus domein II inzetten
– deze aanvullen met de twee specifieke onderdelen uit de PHB-cyclus van domein II. Ook nu geldt dat voor de twee generieke onderdelen behaald in domein I (Bejegening en Waarneming en Verslaglegging) aan de kandidaat vrijstelling wordt verleend voor de PHB-domein II. Voor alle onderdelen geldt dat de certificaten niet ouder dan vijf jaar mogen zijn op het moment dat de akte wordt verlengd. Een werkgevers mag hiervan afwijken als zij van mening is dat alle PHB-modules in het nieuwe domein dienen te worden behaald.