Gespreks- en benaderingstechniek Domein IV

Personen aanspreken op gedrag is de laatste jaren steeds moeilijker geworden. Autoriteit is niet meer vanzelfsprekend, mensen worden steeds mondiger en zijn beter op de hoogte van hun rechten.  

De boa heeft een vriendelijke, behulpzame instelling. Hij is standvastig, straalt rust en overwicht uit, is stressbestendig, weerbaar en heeft relativeringsvermogen. Zijn houding en gedrag zijn integer, respectvol, empathisch en correct waardoor het optreden zo weinig mogelijk irritatie oproept.  

In dit examen toont de kandidaat aan dat hij in een situatie binnen het openbaar vervoer met divers reagerende reizigers gepast kan omgaan en een combibon kan aanzeggen. 

De beoordeling is derhalve niet alleen gericht op het toepassen van bevoegdheden, maar ook op een correcte bejegening door inzet van de juiste communicatieve vaardigheden. 

Duur en opzet van het examen

Het praktijkexamen duurt 20 minuten en wordt door een assessor Boa OV in-company afgenomen bij bedrijven die daarvoor gecertificeerd zijn. Certificatie kan via ExTH worden aangevraagd. Niet-incompany examens kunnen aangevraagd worden via info@exth.nl

De kandidaat legt dit examen individueel af en krijgt een casus met een reactie van een reiziger waarop hij gepast moet reageren en een combibon gaat aanzeggen. De combibon hoeft in dit examenonderdeel niet uitgeschreven te worden.

Opzet van het examen:  

  • Mondelinge briefing van de casus. 
  • Optreden door de kandidaat.
  • Beoordeling door een onafhankelijke assessor Boa OV, aangewezen door de examencommissie Boa OV. 
  • Uitslag examen

 

Beoordeling 

De kandidaat wordt beoordeeld zoals beschreven is in het document ‘Beoordelingslijst gespreks- en benaderingstechnieken’, deze staat bij examendocumenten.

De kandidaat ontvangt meteen na het examen mondeling de uitslag door de assessor Boa OV.  

Assessor Boa OV

De assessor Boa OV is een door de examencommissie Boa OV aangestelde persoon, die daarvoor een opleiding daarvoor gevolgd. De assessor Boa OV moet daarnaast aan de volgende vereisten voldoen:

• Jaarlijks een door de examencommissie Boa OV geplande assessordag bijwonen;
• Het jaarlijks aftoetsen van minimaal 4 examenkandidaten. 
 
De jaarlijkse assessordag van 2024 staat gepland op donderdag 16 mei 2024 of maandag 14 oktober 2024. Assessoren Boa OV worden daar persoonlijk voor uitgenodigd.  

Cesuur

De kandidaat behaalt het examen als hij voor de casus een voldoende heeft behaald. Bij een herkansing legt de kandidaat het volledige examen opnieuw af.